Vaalimatka on alkanut

Kaikki muuttuu, mutta asiat eivät muutu itsestään. Mitään ei myöskään muuteta yksin, vaan muutos edellyttää, että riittävän moni tarttuu asiaan. Politiikka on joukkuelaji, kuten valtuustokollegani kansanedustaja Sari Multala on usein sanonut. Päätöksenteossa vaaditaan tietoa, yhteistyötä ja neuvottelutaitoja.

Helsingin Sanomissa kerrottiin marraskuussa, miten Islannissa kyettiin vaikuttamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin kaikkien puolueiden, vanhempien, koulujen, kunnan ja poliisin yhteistyöllä ja yhteisellä sitoutumisella. Tämän seurauksena nuorten alkoholin ja huumeiden käyttö ja tupakointi ovat vähentyneet huomattavasti. Tämä esimerkkinä siitä, miten suuri merkitys on yhteisellä sitoutumisella ja yhteistyöllä. Voit tutustua uutiseen tarkemmin täältä.

Tähän joukkuelaijiin - politiikkaan - olen lähtenyt mukaan tosissani. Haluan kuunnella, tutkia, vaikuttaa ja olla mukana muutoksessa. Politiikka on alue, jossa ollaan kosketuksissa kaikkiin yhteiskunnan alueisiin. On oltava valmis tekemään yhteistyötä monien tahojen kanssa. Tämä kaikki innostaa ja inspiroi. Olen valmis laittamaan itseni likoon ja tekemään työtä hyvinvointiyhteiskunnan ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta.

Politiikka tosiaan on itsensä likoon laittamista. Siinä ei voi saavuttaa kirkasta kruunua tai välttää epäonnistumista tai virheitä. Eräs läheiseni sanoi olevansa hirmuisen ylpeä ehdokkuudestani ja samaan hengenvetoon totesi ettei epäile, ettenkö nolaisi itseäni tässä matkan aikana. Meitä nauratti kovasti, mutta tässä kommentissa on myös tärkeä viesti: uuden luominen, oppiminen ja eteenpäin meneminen tuo mukanaan virheitä. Virheistä huolimatta voi olla ylpeä saavutuksista ja virheiden avulla voi lopputulos olla virheetöntä matkaa parempi.

Olen tämän läheiseni onnittelun lisäksi saanut muutoinkin valtavasti onnitteluja ja kannustusta ehdolle lähtemisestä. On suuri kunnia ja kunnioituksella olen itsekin Vihreiden ehdokasrivissä mukana. Kuten eräs viisas minulle tänään totesi, ehdokkuus vaatii kunnianhimoa, aikaa ja panostusta. Yksin ei tätäkään matkaa voisi tehdä. Olen kiitollinen niistä mahtavista ihmisistä, jotka ovat lähteneet mukaan kampanjaan. Jokainen heistä ansaitsee suuret kiitokset.