Facebook 16.6.2020 klo 8:35

Tässäpä on upeasti toteutettu uutinen soiden merkityksestä.

Miten hiilinieluista on ihmisen toimesta rakennettu hiilipäästöjä, jotka päästävät hiiltä ilmaan ja lisäksi ravinteita vesistöihin. Eli samanaikaisesti on vaikutettu pitkäkestoisesti ilmastonmuutoksen kiihtymiseen ja vesistöjen rehevöitymiseen.

Suomessa on kuusi miljoona hehtaaria ojitettua suota ja kaikki nämä miljoonat hehtaarit vuotavat päästöjä ilmaan ja vesistöön. Tavoitteena on ollut saada alueita metsätalouden käyttöön, mutta jopa miljoona hehtaaria on lopulta jäänyt käyttämättä, sillä puut eivät olekaan lähteneet kasvamaan.

Tällä hallituskaudella päätetystä luonnosuojelun rahoituksesta osansa saa onneksi soiden suojelu ja tuhottujen soiden ennallistaminen. Tavoitteena on ennallistaa vuoden 2023 loppuun mennessä 12 000 hehtaaria suota. Ennallistamalla kuusi hehtaaria ojitettua suota, voidaan vuosittain säilyttää 4500 hiilikiloa. Näin aamutuimaan pikaisesti laskettuna päästäisiin 9 miljoonaan hiilikiloon, mikäli ennallistamistavoite saavutetaan.

Tässä Ylen uutisessa haastateltu Suomen Luonnonsuojeluliiton biologi Olli Turunen toteaa, että soiden ennallistaminen on kustannustehokkain tapa torjua ilmastonmuutosta. Oikeaan osoitteeseen näyttäisi tuo luonnonsuojelun rahoitus tältä osin menevän.

Onneksi tänä päivänä on tietoa ja keinoja vaikuttaa. Onneksi on tehty hyviä päätöksiä luonnonsuojelun hyväksi. Kuten Olli Turunen uutisessa toteaa, soiden ennallistamisen parhaat hyödyt saavat lastenlapset ja myöhemmät sukupolvet. Emmekö me olekin velkaa sen heille.